Att preppa för det varmare halvåret

”Kallt och mörkt” är en beskrivning som kommer tillbaka gång på gång när man tänker sig en tillvaro utan elektrisk ström under en längre tid. Detta är väldigt sant i Sverige, då stora delar av året är just kallt och mörkt. Men vad ska man egentligen tänka på vid strömavbrott på sommaren?

En sak som vi får gott om på sommaren är insekter. Mygg biter oss, flugor sprider sjukdomar, och myror invaderar våra trädgårdar, uteplatser och hem. Därför är det bra att ha insektsspray, myrgift och myggstift i ett preppförråd. Skall man tänka som en prepper – att saker gärna får ha mer än ett användningsområde – så köper man ett par flaskor saft sötad med sötningsmedlet aspartam och använder till att hälla ut över myrornas gångar. Myrorna tror nämligen det är socker, men aspartamet är giftigt för dem. I allra värsta fall kan man ju dricka saften också, även om det personligen bär mig emot att dricka saft med syntetiska sötningsmedel. Inte för att jag är foliehatt, utan för att jag helt enkelt inte tycker det är lika gott som saft med riktigt socker.

Vad man dessutom bör tänka på är att mat förgås så mycket snabbare när det är varmt. Utan kylning blir tillagad mat och öppnade konservburkar fort dåliga. Tillaga därför inte mer än vad som äts upp, det är absolut inte värt risken att bli magsjuk i ett katastrofscenario.

I värmen växer också bakterier fortare även på golv och andra ytor. Att därför ha ordentligt med rengöringsmedel i sitt förråd är en självklarhet. Klorin är givet i ett preppförråd, eftersom det är kraftigt bakteriedödande, och kan hjälpa till att väga upp för brist på dålig tillgång till varmt vatten för städning.

Till sist, den ljusa årstiden arbetar för oss på en del sätt också. Solceller för att ladda batterier och små apparater som mobiltelefoner fungerar bättre i klart solsken, och kan användas under fler timmar på dygnet under sommarhalvåret. Vattnet i hav och sjöar är varmt, och det är lättare att hålla den personliga hygienen igång om man kan bada utomhus. Dessutom fryser man inte lika mycket (även om en sommarnatt kan vara nog så kall), och man använder upp mindre batterier i sina ficklampor.

Så, ut med er och köp lite sån där saft med fulsötningsmedel i, lite insektsspray, klorin och ett par säckar grillkol, och varför inte ett par solceller, när ni ändå skall shoppa? Det är snart sommar, ju!