Att göra sin preppmat godare

Jag var ute och fiskade härom dagen. Till lunch åt jag en påse med torrmat som jag hade med mig ut på turen. När man är ute och äter i naturen blir den mesta mat godare, men jag tyckte verkligen det saknades något. Det var helt enkelt inte speciellt spännande mat. Så jag plockade fram min lilla kryddburk med chiliflakes och salt. Det hjälpte.

Detta stämmer tyvärr in på ganska mycket torrmat och konservmat. Den är helt enkelt anpassad för att alla skall kunna äta den. Den företagsamme preppern ser dock till att råda bot på smaklösheten i konserverna. Att ha lite kryddor, socker, såser, soya, salt och peppar i sitt preppförråd hjälper långt. Fördelen med den sortens matvaror är att de ofta har väldigt lång hållbarhet, ibland flera år. Salt kan man, om det lagras fuktfritt, i princip lagra för alltid.

Kom även ihåg att kryddor fungerar som konserveringsmedel i vissa fall. Genom saltning kan man konservera kött och fisk, vilket kan bli nödvändigt att göra vid längre tid utan modern kylning. Flera metoder som vi idag ser som smaksättare eller tillagningsmetoder, till exempel syrning av grönsaker, gravning av lax och rökning av kött, charkuteriprodukter och fisk var ursprungligen konserveringsmetoder.

Den förberedde överlever. Den riktigt förberedde kan få i sig inte bara näringsrik, utan även smakrik kost i katastrofen.