Renhållning i katastrofen

Säg att det har gått 72 timmar av katastrofen. Man har ätit upp sitt grundförråd på papptallrikar, använt soppåsar som toalett och tvättat sig med våtservetter ett tag. Soporna börjar lägga sig på hög. Hemmet blir smutsigare och smutsigare, eftersom det inte går att städa på de sätt man är van vid med dammsugare och obegränsade mängder vatten. Vad gör man då?

När man inte längre har fungerande forcerad ventilation via fläktar, ont om vatten, ingen sophämtning och den där dammsugaren inte heller går att köra på grund av strömavbrottet, då är det dags att ta till lite andra metoder.

Renhållning i katastrofen är viktigt av två skäl: Det ena är att det är moralhöjande och ger en känsla av trygghet och normalitet att ha ordning i sin absoluta närhet när världen omkring en är i kaos. Det andra är att smittspridning är en realitet i miljöer där sopor inte tas om hand och vatten saknas. Magsjukdomar, parasitsjukdomar och andra otäckheter sprider sig lätt via vatten, insekter och dålig mat.

Preppern har alternativ till dammsugare. En hederlig gammaldags sopkvast och skyffel hjälper till med det värsta, det tar i och för sig längre tid än med en dammsugare, men det funkar. En microfibermopp som kan ta upp det värsta dammet utan att behöva vatten är också en bra idé att ha i det förberedda hemmet. Behöver man tvätta av golv, diskbänkar och liknande så använder man rengöringsmedel och ”gråvatten”, dvs vatten som inte behöver hålla drickbar kvalitet. Ta av det där vattnet du tappade upp i badkaret när katastrofen började, till exempel.

Soporna måste också tas om hand. Att elda upp så mycket som möjligt av soporna ger lite värme, samtidigt som man minimerar riskerna för att ohyra skall få fotfäste. En del sopor kan man dock bli tvungen att gräva ner i ett större krisscenario. Gräv då ner dem en bit från bostaden, om det går, för att slippa att hungriga råttor och andra skadedjur etablerar sig och hittar till matförrådet. Ordna gärna sophanteringen tillsammans med grannar och etablera en rutin för hur detta hanteras, så att alla i grannskapet slipper smittspridning. Om sopor grävs ner, markera platserna noga, så att sanering kan göras när (om) saker och ting ordnar upp sig.

Om man skall torka golv eller tvätta kläder är det bättre att göra det med varmt än med kallt vatten. Den som läst tidigare inlägg drar sig till minnes att en prepper inte låter något gå till spillo. Ett exempel på detta är att ha en kittel som tål öppen eld och en trefot att hänga den i. Då kan man passa på och kombinera kombinera eldande av sopor med värmning av vatten till tvätt och städning.

Den förberedde överlever. Den riktigt förberedde kan dessutom ha ett hyfsat städat hem (eller BOL) och rena kläder även efter ett par veckors skit i fläkten.