Grejorna i fickorna och i ryggsäcken

En prepper har inte alla sina grejor i ett förråd hemma i källaren. En del grejor har man med sig dagligen. Det är de där sakerna man har i sin väska och sina fickor. Prepperslangen för detta är EDC, en förkortning för EveryDay Carry. En variant på EDC är en GHB, eller Get Home-Bag, en väska med saker man kan behöva för att kunna ta sig hem i en kris.

Precis som med min övriga prepping tar jag detta på allvar, men försöker att inte göra en för stor grej av det. Jag har träffat på preppers som har enormt avancerade EDC-kit med sig dagligen, själv har jag en väldigt enkel uppsättning grejor. En EDC är inte bara ett stöd i en krissituation, den är framför allt ett stöd i vardagen. Jag utgår nedan ifrån min egen EDC och vad jag brukar ha med mig cirka dagligen förutom nycklar, plånbok, telefon och en liten slimmad laptop.

Först och främst är det vettigt att välja en väska med massor av fickor och utrymmen att ha grejorna i. Jag kör med en laptopryggsäck från Targus, som har gott om fickor och utrymmen. Här är det smaken som avgör helt och hållet. En del preppers föredrar en axelväska, vissa vill ha en ryggsäck. I mitt fall så har jag rest en hel del med väskan också, och den är praktisk att ha dator och två dagars ombyte i när man är på en kortare resa.

Vad är det då man skall ha i den där väskan?

En ficklampa är bra att ha. Jag har två. En ficklampa av lite bättre kvalitet, och en billig, enkel som jag köpte på rea på Jula i höstas när de sålde ut helt OK lampor för 10 kr. Båda två går på vanliga AAA-batterier, vilket betyder att de extrabatterier som också ligger i väskan passar till båda lamporna.

Penna och papper. Jag är forskare på deltid och har ett traditionellt kontorsjobb annars, och att kunna skriva anteckningar när jag sitter och läser vetenskap är viktigt för mig. Man kan också behöva skriva ner vägbeskrivningar, telefonnummer, mailadresser osv, varför papper och en bra penna är givet i en EDC.

Ett multiverktyg är trevligt att ha med sig. Man vet aldrig vad man kan behöva det till. Att tänka på här är att ett multiverktyg kan betraktas som brott mot knivlagen, men om man har ett sådant med kort (6-7 cm) knivblad och ser till att ha verktyget nerpackat ordentligt i väskan så bör det inte vara några problem att ha det med sig. Gå för all del dock inte på krogen eller till andra platser där man uttryckligen totalförbjuder knivar med multiverktyget i väskan.

Enklare första hjälpen-kit. Min egen största brist i min prepping är otroligt gamla kunskaper i första hjälpen, vilket jag behöver åtgärda, men att ha lite plåster, enklare förband och värktabletter med sig är en bra idé i alla fall.

Möjligheten att ladda sina apparater. Nätadapter till eventuell dator, platta och telefon är viktigt. Väldigt många glömmer lätt detta idag, trots att telefoner och andra prylar med en display formligen slukar energi. För den som inte kommer åt eluttag enkelt under dagen, eller som måste vara på språng med sina prylar, rekommenderas att skaffa en powerbank. Med en sådan så kan man ladda telefonen eller plattan medan den ligger i väskan eller i fickan.

En foliefilt. Foliefiltar eller ”space blankets” kan man köpa billigt lite här och var, de kostar oftast inte mer än 20-30 kr. En sådan är guld värd om man t ex blir sittande på ett kallt tåg som fått stopp, eller om man blir tvungen att övernatta i sin bil.

Mat och vatten. Eftersom vi talar prepping i miniformat här, så kan detta vara så enkelt att man bara har med sig en liten vattenflaska och ett par chokladbitar eller en banan. Att få lite extra vätska och näring i sig om man blir sittande på tåget eller i bilen är enormt moralhöjande.

Naturligtvis kan man variera och lägga till saker i oändlighet. Det här var några exempel från min egen EDC, och precis som med all annan prepping så skall man utgå från sina egna behov och från hur man kommer att spendera sin dag. Poängen är att styra upp sitt tänkande, så att man i förväg har funderat igenom vad man kan behöva under dagen. Att stå där och komma på att man inte har en laddare till telefonen med sig när man har 5% batteri kvar är liksom inte ett alternativ.

Igen är det värt att nämna att prepping inte behöver vara en materialsport och behöver inte vara svindyrt. Jag försöker låta bli att ge gratisreklam här på bloggen, så jag tänker inte rada upp inköpsställen. Däremot så kan jag råda den som bygger upp en EDC att köpa billigare, enklare modeller av saker till att börja med,  för att sedan vid behov byta upp sig till märkesgrejor.